+31 (0)570 - 561 500 info@isfordink.nl 0

Wetgeving en ECE R65 regelgeving

In Nederland is de wet ‘Regeling optische en geluidsignalen 2009’ van kracht. In deze wet is beschreven wie signalering mag voeren en van welke kleur, blauw en/of amber. Tevens beschrijft deze aan welke eisen signalering moet voldoen, zoals bijvoorbeeld de ECE R65 certificatie.

Voldoen aan de wet betekent daarom niet per definitie goed zichtbaar zijn en dus veilig werken. Verschillende branches stellen daarom aanvullende eisen, beschreven in richtlijnen. Wij geven u graag advies op maat voor uw activiteit, vakgebied en voertuig.

360 graden zichtbaarheid

De ‘Regeling optische en geluiddsignalen 2009’ verplicht ‘360 graden zichtbaarheid’. Dit betekent dat op een afstand van 20 meter, op een kijkhoogte van 1,5 meter, tenminste één van lampen voor signalering zichtbaar is.

Op het moment dat objecten aan het voertuig (lading, laadkranen, windvangers, achterklep, et cetera) tijdens de werkzaamheden het zicht op flitslampen ontneemt, dan dienen er meer flitslampen of aanvullende flitsers te worden gemonteerd.

unnamed-6

Wanneer mag er geel signaleringslicht gevoerd worden?

 • Hulpverlening
  Werkzaamheden ten behoeve van de hulpverlening op of langs de weg met kennelijk daartoe ingerichte motorvoertuigen.
 • Werkzaamheden ten behoeven van wegen
  Werkzaamheden ten behoeve van de hulpverlening op of langs de weg met kennelijk daartoe ingerichte motorvoertuigen.
 • Reparatie, bergen of wegslepen
  Werkzaamheden met kennelijk daartoe ingerichte motorvoertuigen voor de hulpverlening aan en het repareren of bergen en wegslepen van voertuigen.
 • Vervoer van grote ladingen
  Vervoer van ondeelbare lading voor zover het voertuigen betreft waarvoor krachtens de Regeling voertuigen ontheffing is verleend inzake de afmetingen van deze voertuigen of hun lading.
 • Transport begeleiding
  Het begeleiden van transporten waarvoor een ontheffing is verleend, voor zover die begeleiding uit de ontheffing voortvloeit en dit geschiedt met daartoe speciaal uitgeruste voertuigen.
 • Begeleiden militaire colonnes
  Het begeleiden van militaire colonnes.
 • Voertuigen met beperkte snelheid
  Het rijden met landbouw- of bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid, of daardoor voortbewogen aanhangwagens, die, met inbegrip van de lading, breder zijn dan 2,60 meter.
 • Belastingdienst
  Werkzaamheden van de Belastingdienst, waaronder begrepen de Belastingdienst/Douane.

ECE R65 regelgeving

De ‘Regeling optische en geluidssignalen 2009’ schrijft voor dat gemonteerde signaleringsverlichting  moet voldoen aan de ECE R65 regelgeving. Alle Whelen producten zijn ECE R65 gecertificeerd.

ECE R65 certificering geldt zowel voor primaire als secundaire signalering. Primaire signalering zijn de basis voor het monteren van signalering op een voertuig.

Primaire signalering zijn doorgaans daksets (ook zwaaibalken) of zwaailampen. Eén of meerdere van deze, of een combinatie dient tenminste gemonteerd te zijn.

Whelen ECE 65
Anti-diefstal Bedrijfswageninrichting Buiten accessoires Laadruimte afwerking Laden & lossen VB luchtvering Vloerladen Laadruimte afwerking Signalering & verlichting Laptophouders Standkachel & -verwarming Veiligheid & hygiene Ventilatie & beluchting Stroomvoorziening Gebruikte bedrijfswageninrichting

Wilt u weten wat Isfordink Olst voor u kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak met één van onze specialisten!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.